اولین تلفن همراهی که در سال 1983 به بازار آمد، یک کیلو وزن داشت و قیمتش نیز به 4هزار دلار می رسید، امّا تولید، عرضه و کاربری تلفن همراه به لطف رشد و فراگیری بزرگترین پدیده حال حاضر، یعنی »اینترنت« طی سال های اخیر با یک شوک جدید و نه چندان قابل تخمین مواجه شده است. گردانندگان و پیشگامان این بازار با شناخت به موقع فرصت های به وجود آمده از طریق اینترنت، تلاش و استراتژی های خود را بر مبنای نزدیک کردن و گره زدن این ابزار ارتباطی با اینترنت گذاشتند. یکی از مدیران شرکت نوکیا در نشستی با شعار »با هم رشد کنیم« در شهر ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی، در لابه لای سخنان خود به نکته ظریفی در این خصوص اشاره می کند. وی می گوید: تصور کنید که از این پس برای دسترسی به اینترنت به کامپیوترهای بزرگ، انواع اتصالات سیمی، برق و برخی دیگر از ابزارها نیاز نداشته باشید. تصور کنید که این تلفن همراه شماست که شما را از خرید کامپیوتر و سایر تجهیزات جانبی بی نیاز کرده و در عین حال ارتباط شما با اینترنت و زمینه رفع نیازهای شما را فراهم می گرداند! زبان آمار همواره ابزار مناسبی برای ارائه یک تصویر گویا و جامع از آنچه در دنیای ما می گذرد محسوب می شود. لذا مروری بر آمارهای ارایه شده از سوی سازمان ها و شرکت های بزرگ تحقیقاتی و غول های گوشی ساز جهان به سهولتِ فهم موضوع کمک شایانی می کند.
براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی سازمان ملل متحد، تعداد مشترکان تلفن همراه در جهان به چهار میلیارد و ششصد میلیون نفر رسیده است. که این آمار تا سال 2013 به 5/9میلیارد نفر خواهد رسید.
در کشورهای آفریقایی شهرها و روستاهای بسیاری را می توان سراغ گرفت که فاقد شبکه برق هستند؛ اما ژنراتورهایی در این مناطق می توان دید که کارشان نه تولید روشنایی، بلکه صرفاً شارژ کردن باطری تلفن همراه اهالی است.
آری این وسیله در ابتدا لوکس، اکنون به وسیله ای مهم تبدیل شده و جایگاهی بسیار اساسی در زندگی روزمره انسان به دست آورده است، بطوریکه از هر ده نفر در دنیا، هفت نفر مالک این فناوری ارتباطی محبوب جهان هستند.
در کشور عزیز ما ایران قریب به چهل و هفت میلون نفر از تلفن همراه استفاده می کنند.
میزان استفاده از دوربین در تلفن همراه با رشد شتابنده ای مواجه است به نحوی که نوکیا به تنهایی 200 میلیون گوشی دوربین دار در سال 2007 فروخت. همچنین نتایج برآوردهای شرکت تحقیقاتی لیرا ریسرچ نشان می دهد میزان عرضه گوشی های دوربین دار به بازار تا سال 2011 به یک میلیارد گوشی در سال خواهد رسید.
بر اساس نتایج تحقیقات مرکز Portio Research تحت عنوان »آینده پیام رسانی از طریق موبایل« تا سال 2012 حجم مبادله پیام کوتاه در جهان به عدد باور نکردنی 7/3 تریلیون پیام در سال خواهد رسید! آیا این آمارها تصویر روشنی از جهتی که دنیای ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیش گرفته در ذهنتان ترسیم کرد؟ این آمارها که تنها بخشی از آینده، تعداد و مسیر کاربران تلفن همراه است، بیانگر عمق نفوذ این فناوری مدرن در زندگی تک تک افراد جامعه است که باید ابعاد مثبت آن را تقویت و ابعاد منفی آن را با فرهنگ سازی در مسیر صحیح هدایت نمود.
تلفن همراه امروز به یکی از ضرورت های زندگی جدید تبدیل شده است به نحوی که تصور کار، زندگی، ارتباط و تعامل بدون آن برای بسیاری دشوار به نظر می رسد.
امکانات و قابلیت های جدید تلفن های همراه هر روز بر اهمیت جایگاه تلفن همراه در زندگی شهروندان و به ویژه جوانان می افزاید.
آنچه جایگاه تلفن همراه را در زندگی به چنین مرتبه ای ارتقاء داده، کارکردهای مختلف این وسیله در شرایط پیچیده، غیرقابل پیش بینی و درهم تنیده امروز است که امکان رها شدن از قید مکان را براحتی فراهم می کند.